Scroll Top

#tastasport de formatges i vins del Montsant-Priorat amb Tastaemocions


El passat dia 21 de juny Tastaemocions desembarcava a Falset per fer un tast guiat de formatges amb vins de les denominacions Montsant i Priorat, dins del programa d’activitats que sota el títol #tastasport dur a terme l’Hostal Sport de Falset.

En aquest tast, i per primera vegada, es van introduir dos vins negres a la tria de vins per acompanyar els formatges. Tot un repte.

Les parelles de ball, aquesta vegada van ser les següents:

El Montreix, els formatge de llet crua de vaca de la formatgeria Reixagó, va obrir el ball amb el Solà Fred 2013, el vi elaborat amb macabeu i garnatxa blanca pel Celler del Masroig (DO Montsant).

A continuació, l’Altejó, el formatge de llet crua de vaca i pasta cuita de la formatgeria Molí de Ger, va ser acompanyat pel Gaubança Carrusel 2013, un cupatge de garnatxa blanca, macabeu i altres varietats elaborat pel Celler Pahí de Poboleda (DOQ Priorat).

El tercer formatge del tast va ser La Carbonera, la piràmide cendrada elaborada amb llet de cabra alpina per la Formatgeria Cuirols a la Nou del Berguedà. El Viognier 2013 del Celler Mas d’en Just  de Poboleda (DOQ Priorat)  li va fer els honors.

A continuació vàrem servir un formatge de proximitat, elaborat  a les comarques del sud, el Madurat de Cabra de la Formatgeria Colldejou (Baix Camp). Per la maduració del formatge i perquè personalment entenc que no es pot fer un tast de vins del Montsant-Priorat sense un vi negre, aquest formatge el vàrem acompanyar del Comunica 2011, un  vi de garnatxa, carinyena i syrah elaborat pels bons amics Pep Aguilar i Patri Morillo (DO Montsant). L’acompanyament va ser tota una delícia.

El Tou, formatge madurat amb fongs elaborat amb llet d’ovella per la Formatgeria Casa Mateu a Surp (Pallars Sobirà) va ser el següent a entrar en joc. L’Antagonique, el singular i genial vi blanc que elaboren Les Cousins Marc & Adrià (DOQ Priorat) a partir de varietats negres, va fer les delícies del nostre paladar tot complementant-se amb el formatge d’una manera excel·lent.

El sisè formatge va ser un altre formatge de proximitat i un clàssic de la zona: el Madurat d’Ovella de la formatgeria Serra del Tormo (La Torre de l’Espanyol, Ribera d’Ebre). I com en el cas del formatge de Colldejou, el vàrem combinar amb un vi negre. Aquesta vegada amb un senyor vi, com és el Serras del Priorat 2012 del celler Clos Figueras (DOQ Priorat). La combinació va resultar genial. El vi va embolcallar els sabors del formatge, en un joc d’equilibri aromàtic on el vi va potenciar els sabors que alliberava el formatge.

Per acabar el tast vàrem servir el Puit Rústic. Com ja està sent habitual, va captivar a tots els assistents amb els seus singulars aromes i gustos. L’Ètim Blanc Verema Tardana 2012 del Celler Cooperatiu de Falset-Marçà el va saber acompanyar formant una parella sensacional.

Les salses dolces de la sèrie Just for Cheese de Can Bech, una vegada més, van ajudar als assistents a experimentar noves sensacions organolèptiques combinant-les amb els formatges i amb els pans que aquesta vegada eren de Elies Forner.

Leave a comment