Scroll Top

TASTAEMOCIONS EN EL TRIO DE PROXIMITAT LIRIC DEL CELLER ALTA ALELLA


El passat dijous 4 de setembre va tenir lloc al celler Alta Alella d’Alella (Maresme), dins del seu programa d’activitats enoturístiques, el primer Trio de Proximitat Líric.

Aquest Trio va consistir en una experiència sensorial inspirada en els caves de llarga criança del celler Alta Alella, els formatges artesans que elabora Jordi Arroyo en la seva formatgeria Artefor de Vilassar de Dalt i les interpretacions líriques de la mezzosoprano alellenca Cristina Segura acompanyada al piano per en Pere-Mateu Xiberta.

La presentació de l’acte així com el maridatge de música lírica, formatges i caves va anar a càrrec de Ramon Roset de Tastaemocions. El assistents van poder gaudir d’un “trio de veus” , un menú musical dissenyat especialment per l’ocasió, fonent-se en una simbiosi entre música i enogastronomia.

La primera actuació de l’acte, pensada per donar la benvinguda als assistents, va ser un homenatge al nostre paisatge mediterrani. Es va interpretar la peça “Vinyes verdes vora el mar” ( Lletra de Josep Mª de Segarra i música d’Eduard Toldrà). Amb aquesta peça de poeta i compositor catalans, de la terra i 100% mediterrània es va servir el cava AA Bruel, el cava monovarietal de pansa blanca, brut nature ecològic d’anyada, sense sulfits afegits. El formatge que completava aquest primet trio va ser un formatge elaborat amb llet crua de vaca, de pasta cuita i pell rentada, afinat per en Jordi Arroyo. Les notes làctiques i afruitades, amb tocs de fruits secs d’aquest formatge va combinar perfectament amb la joventut, fruita blanca i floralitat del cava.

Amb els assistents bocabadats per la magnificència d’aquesta combinació sensorial, vàrem entrar de ple en els caves de llarga criança.

Entenent la llarga criança dels caves AA Privat Laietà com la profunditat i el misticisme i com si el cava blanc i el cava rosat fossin dues cares de l’amor, es van fer aquestes interpretacions:

Amb el cava AA Privat Laietà, la visió rebel i àcida de l’amor, es va interpretar l’havanera “L’amour est un oiseau rebelle” de l’òpera Carmen de Georges Bizet. El formatge Lingot, una pasta tova elaborada amb llet de cabra amb el seva aroma i el seu sabor fi i delicat, lleugerament àcid i fresc  va saber unir-se amb harmonia amb la elegància, finor i estructura del cava, que es va mostrar untuós, afruitat i persistent.

Si el cava AA Privat Laietà blanc era la visió rebel i àcida de l’amor, el AA Privat Laietà Rosé va ser la visió fresca i amable de l’amor com les aromes de fruites del bosc del  Privat Laietà Rosé. I així va quedar palès, quan vàrem poder degustar aquest cava mentre la Cristina Segura interpretava la peça “Nuit d’Espagne” (Lletra de Louis Gallet i música de  Jules Massenet) i l’acompanyàvem del formatge Rodonet de Cabra. Aquesta pasta tova elaborada amb llet de cabra i rentada amb aigua de mar, delicada, cremosa i d’aromes intenses es va abraçar amb el caràcter mineral i la salinitat del monovarietal de Mataró que va saber donar-nos les seves millors notes florals i afruitades.

L’acte entrava en la seva part més mística, on a la maduresa de la llarga criança se li afegia la complexitat de la criança en bótes d’alguns vins base dels caves.

El cava AA Privat Opus Evolution és un d’aquells caves ideals per acompanyar converses profundes i transcendentals. També reflexions vitals. La peça que el va acompanyar va ser “Mon coeur s’ouvre a ta voix”, l’ària de la popular òpera Samson et Dalila de Camille Saint-Saëns. La canta Dalila a l’Acte II, quan tracta de seduir a Samsó i li revela el secret del seu poder.

La bombolla fina i persistent, equilibri i estructura del cava, van saber-se fondre amb les intenses aromes i penetrant sabor làctic i de sotabosc del Forcat, una pasta tova, de pell natural elaborada amb llet d’ovella.

La part final de l’acte va ser la dedicada als dos caves més especials d’Alta Alella, els caves AA Mirgin i AA Mirgin Rosé.

L’AA Mirgin, un cava que és la viva expressió del seu terrer, només elaborat en anyades excepcionals amb vins on es combinen fermentacions en inox, fusta i maceracions, és un cava intens, floral i complex, amb una bombolla totalment integrada, untuós i mineral. Per acompanyar aquesta joia enològica es va triar l’ària “Va! laisse couler mes larmes” del tercer acte de l’òpera Werther de Jules Massenet. Aquesta ària representa que el cor és massa gran, res el pot omplir; amb les llàgrimes amoroses ve l’ÈXTASI musical i enogastronòmic. El formatge Rodonet d’Ovella, una pasta tova rentada amb aigua de mar, cremós, intens i d’aromes penetrants va completar el Trio.

L’AA Mirgin Rosé, cava molt especial, elaborat amb pinot noir i com el cas del seu germà el cava Mirgin, només elaborat en anyades excepcionals amb vins on es combinen fermentacions en inox, fusta i maceracions, va posar el punt i final a l’acte.

La seva intensitat i complexitat, amb el  toc amable de les aromes de fruites vermelles sobre un delicat fons torrat, van deleitar al públic mentre sonava la cançó de comiat d’agraïment mitjançant la benedicció de la beguda de l’amor:  Zueignung Op. 10 nº 1. Composada per Richard Strauss quan tenia només 18 anys sobre uns texts de Hermann von Gilm. Un formatge de pasta dura i llarga maduració elaborat amb llet crua d’ovella, novetat que s’estrenava en primícia en aquest acte, va ser l’encarregat amb la seva intensitat aromàtica i potència de sabor amb notes salines i afruitades d’elevar la singularitat de l’AA Mirgin Rosé al màxim plaer organolèptic.

Gran nit musical i enogastronòmica on les emocions van estar a flor de pell. L’extraordinària veu de la mezzosoprano Cristina Segura sempre perfectament acompanyada per les interpretacions del pianista Pere-Mateu Xiberta, va saber posar la banda sonora a uns caves excepcionals, com les llargues criances del celler Alta Alella i uns formatges fets amb ànima i de manera totalment artesana per en Jordi Arroyo.

Nosaltres només hi vàrem posar el fil conductor, triant les combinacions de caves i formatges i explicant la seva essència i les seves característiques als artistes, que no només ho van captar sinó que van saber escollir les peces musicals més adients.

Leave a comment