Scroll Top

Tastaemocions a la Taverna del Vinseum (Vilafranca del Penedès)

El dimarts 17 de juny en Ton Colet, l’ànima de la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès va programar, dins de les activitats d’aquesta magnífica vinoteca, un tast guiat de formatges catalans i vins amb Tastaemocions.

A partir de la tria dels formatges, una selecció de les obres mestres del panorama formatger català, vàrem fer una tria de vins excepcional, de les que posen les emocions a flor de pell.

El tast el vàrem obrir amb el formatge Sant Ignasi de la Formatgeria Reixagó d’Olost de Lluçanès. Aquesta pasta tova de coagulació làctica elaborada a partir de llet crua de vaca, en un estat de maduració òptim, va fer una molt bona parella de ball amb les notes de fruita blanca i anisats del Xarel·lo 2013 de Finca Viladellops (Viladellops, Alt Penedès).

El Fermió de Formatgeria la Balda de la vall de la Llémena, el segon formatge de llet vaca triat, totalment proteolitzat, va ser el segon formatge del tast. L’Indígena blanc 2013, la micro cuvée monovarietal de garnatxa blanca de Parés Baltà (Pacs del Penedès, Alt Penedès) el va acompanyar amb excel·lència.

El Turó, la piràmide elaborada amb llet de cabra i recoberta de pebre vermell de Formatgeria del Montseny va obrir el torn dels formatges de cabra. El va acompanyar l’Eòlic 2013, un monovarietal de sauvignon blanc d’Àrid Vins, un vi d’alçada elaborat amb raïms procedents de les terres altes del Penedès (Pontons) del projecte de l’Eloi Milà i Josep Montserrat.

El Carrat de Formatgeria Bauma (Borredà, El Berguedà), el singular formatge de cabra amb la seva pell feta amb carbó natural alimentari i florida amb pennicillium candidum va posar a prova el cava Vendrell Olivella Brut 2011 del celler MasGoma1724 (Les Cabanyes, Alt Penedès), el qual va resoldre amb solvència el repte amb el seu delicat carbònic, les notes afruitades i un final dolcenc.

El Blanch de Tórrec, elaborat amb llet crua de cabra, quallada àcida i escorça natural florida, va deixar-se seduir pel Finca Durona blanc 2013 d’Heretat Mont-Rubí, un monovarietal de parellada, fermentat a temperatura controlada en gerra de ceràmica de carbonat càlcic de la zona, dissenyada especialment per a l’elaboració d’aquest vi i posterior criança sobre les seves mares durant 3 mesos en la mateixa gerra, que ofereix una interessant interacció del vi amb l’oxigen, atorgant-li una gran personalitat.

Una altra combinació fabulosa del tast va ser el formatge d’ovella de pasta tova madurat amb fongs “El Tou” de Casa Mateu (Surp, Pallars Sobirà) amb el Xarel·lo Vermell 2013 del celler Sicus. Un vi d’àmfora que transmet tota la sensibilitat de l’Eduard Pié.

Per finalitzar el tast una combinació de somni. El meu estimat Puit Rústic, la pasta tova i pell floria elaborada amb llet crua d’ovella per la Formatgeria Valette (Sant Llorenç de Morunys, El Solsonès) es va fusionar en un joc de sensacions amb l’escumós ancestral mitat xarel·lo i mitat macabeu, El Vesper de la Gloriosa 2013 de Vinyes Singulars.

Fora de programa, vàrem tastar una peça única de Blau Ceretà de la formatgeria Molí de Ger (Ger, La Cerdanya). Aquesta peça amb una llarguíssima maduració, va proporcionar aromes i sabors només aptes pels formatgers més agosarats. Per aquest formatge el Ton ens va sorprendre amb un vi dolç bullit procedent de la seva família, que hi va combinar de manera excel·lent, posant el fermall d’or al tast.

El tast es va acompanyar del pans de Granier i les salses dolces “Just for Cheese” de Can Bech.

Leave a comment